Om Vävda rum

Utställningen Vävda rum vill skapa kollektiva upplevelser i det offentliga rummet, med fokus på vad som förenar och binder oss samman via glädje, experimentlusta och ett återuppväckande av den plats vi bor på. Tio samtida konstnärer baserade i Sverige har bjudits in till att utforska AR-teknikens potential att föra samman olika platser, känslor och röster. Konstverken i Vävda rum möjliggör ett deltagande för såväl gamla som unga att fantisera om nya gemensamma horisonter, och skapar möjlighet att återupptäcka den egna omgivningen genom att utforska nya perspektiv på välbekanta platser.

Det är i det offentliga rummet vi har en möjlighet att få syn på varandra. Hur kan vi, medvetna om all rörelse som sker i de offentliga rum som skapas och omskapas i en tid av accelererad privatisering, mobilitet för människor och saker behålla vår nyfikenhet, glädje och vilja att upptäcka det familjära på nytt tillsammans med andra? Vävda rum erbjuder spännande och tänkvärda upplevelser som undersöker teman som miljö, gemenskap, historieberättande, kropp, åldrande och teknikens hot såväl som potential i skapandet av oss själva och vår omgivning.

I varje deltagande kommun har en eller flera lokala konst- och kulturföreningar placerat ut de tio virtuella verken på offentliga platser där de kan upplevas genom appen Vävda rum. Du kan till exempel bli del av en levande skulptur, jogga tillsammans med en virtuell kompis eller skriva poesi i ett gemensamt ordmoln. Varje konstverk är anpassat för en offentlig plats som finns i de flesta kommuner, som ett torg, en fontän, eller en ödetomt. Verken är interaktiva och flera är virtuellt sammankopplade. På så sätt är det till exempel möjligt för en besökare i Simrishamn att genom konsten interagera med en besökare i Jokkmokk.

Vävda rum skapar möjlighet för generationsöverskridande möten genom att binda samman lokalt och regionalt konst- och kulturliv över hela landet. Projektet prövar även en ny infrastruktur för storskaliga utställningsformat med små ekologiska avtryck och stor möjlighet till spridning.

Riksförbundet Sveriges Konstföreningar

Riksförbundet Sveriges Konstföreningar är en partipolitiskt obunden ideell organisation vars ändamål är att tillvarata landets konstföreningars intressen. Riksförbundet har under 50 år arbetat med konstbildning och att nå ut med den samtida konsten till en bred publik, arbetat med att vidga synen på vad konst är och kan vara och förnya konstbildningen för att ta den in i framtiden. I utställningen Vävda rum knyter vi ihop trådarna och använder AR-tekniken för att förverkliga idén om att alla har rätt att uppleva spännande samtidskonst oavsett var man bor i landet. Med projektet vill vi uppmärksamma konstens och speciellt konstföreningarnas betydelse för ett levande konstliv i hela Sverige.

Untold Garden

Untold Garden

Untold Garden är en konst- och designstudio som består av Max Celar, Jakob Skote och Michael Brewster, som utforskar hur teknik kan skapa nya mellanmänskliga relationer och möjliggöra nya upplevelser av världen. I sina projekt försöker de att gå bortom distinktionen mellan verktyg och objekt, och ser i stället varje objekt som en potentiell plattform att möjliggöra nya idéer. Deras verk använder sig av banbrytande AI-teknik, nya visualiseringstekniker och skalbara nätverksinfrastrukturer för att skapa allt från fysiska installationer, virtuella skulpturer, interaktiva föreställningar, artificiella naturer till experimentella sociala nätverk.

Untold Garden har utvecklat tekniken och konceptet bakom Vävda rum, samt assisterat konstnärerna i utvecklandet av verken.

Ulrika Flink

Ulrika Flink

Ulrika Flink har de senaste åren curaterat utställningar i Sverige och utomlands. Flink arbetar för närvarande i Hökarängen utanför Stockholm som konstnärlig ledare för Konsthall C, en ledande kraft inom en socialt engagerad konstscen där innovation och kuratoriska och konstnärliga experiment står i centrum. Flink arbetar också som konstnärlig ledare för Konstfrämjandet Stockholm. Ulrika engagerad som curator för Black Archives Sweden. Internationellt har hon curaterat prestigefyllda utställningar som Momentum 9, 2017, en betydande biennal för samtida nordisk konst. År 2021 firade Borås sitt 400-årsjubileum, samtidigt som Borås Art Biennial ägde rum med titeln "Deep listening for longing," co-curerad av Ulrika Flink. Flink har omfattande erfarenhet av att arbeta med konst lokalt, nationellt och internationellt, inklusive institutioner som Tensta Konsthall, Autograph ABP (London), Tate Modern och Bonniers Konsthall. Hon har en magisterexamen i Curating Contemporary Art från Royal College of Art i London